Yleistä

Millainen on keeshond?

Suloinen pörröpöksy keeshond eli kessu herättää pyöreällä ja pehmeällä olemuksellaan ihastusta ja sympatiaa missä tahansa kulkeekin. Sen ilme on hymyilevä, katse valpas ja liikkeet vilkkaat.

Keeshond, josta ennen käytettiin nimeä hollanninpystykorva, on keskikokoinen pystykorva, jolla on pitkä ja tiheä harmaa turkki. Pää ja selkä ovat tummat, muhkea kaulus ja selälle kiertyvä hännän töyhtö vaalean harmaat. Pää on kiilamainen, otsapenger selvä, muttei jyrkkä. Korvat ovat ylhäällä pään päällä. Silmät ovat tummat, vaaleaa silmänympärystä kehystävät tummat silmäkulmista lähtevät rajat, "silmälasit". Jalat ovat vankkaluustoiset, kulmaukset riittävät, mutta eivät suuret. Käpälät ovat pienet, tiiviit kissankäpälät.

(C) Jutta Niemelä
(C) Jutta Niemelä

Luonne

Keeshond on miellyttämishaluinen ja nopea oppimaan. Kyseiset ominaisuudet tekevät siitä mukavan seura- ja harrastuskoiran. Nopean oppimiskykynsä ansiosta keeshond omaksuu nopeasti uudet asiat, mutta kolikon kääntöpuolena on se, että keeshond myös kyllästyy nopeasti samaa toistaviin harjoituksiin. Keeshondia voisi kuvailla myös huumorintajuiseksi ja kujeilevaksi pelleksi, joka tekee mitä vain saadakseen tuntemiensa ihmisten huomion.

Koska keeshond on ilmoittava vahti, on rotu suhteellisen haukkuherkkä. Haukkuminen on kuitenkin ominaisuus, johon voidaan vaikuttaa pennun koulutuksella erittäin paljon. On väärin vaatia keeshondista täysin haukkumatonta, mutta koulutuksella haukkuminen saadaan pysymään kohtuullisena.

Keeshondeja on luonnetestattu melko vähän, vain parikymmentä koiraa. Selvästi yhtenäiseksi piirteeksi nousee luoksepäästävyys. Temperamentiltaan kaikki osallistuneet olivat vilkkaita, arviot jakautuvat kohtuullisen vilkkaasta erittäin vilkkaaseen. Luonteen vilkkaus asettaa omat haasteensa toimivan suhteen luomisessa koiraan -kessu ei ole luonteeltaan dominoiva, mutta silti juuri luonteen vilkkauden vuoksi kontakti- ja johtajuusasioihin tulee uuden perheenjäsenen kanssa kiinnittää johdonmukaisesti huomiota. 

(C) Jutta Niemelä
(C) Jutta Niemelä

Käyttö - monessa mukana

Keeshond on vahtikoira, joka ei hyökkää mutta hälyttää, kun joku lähestyy. Se viihtyy parhaiten, jos sillä on oma piha, jota se voi vartioida. Se asettuu mielellään jollekin ympäristöä korkeammalle paikalle, esimerkiksi kopin katolle, ja seuraa sieltä liikettä ympärillään.

Seurakoiraksi keeshond soveltuu hyvin. Se on innolla mukana kaikissa talon askareissa ja haluaa olla aina siellä missä sen perhekin on. Se ei ole yhden miehen koira, vaan kaikki oman perheen jäsenet ovat sille tärkeitä.

Keeshond on mukava lenkkikaveri. Vaivaton se on sikäli, että se pysyy useimmiten hyvin ihmisten lähettyvillä myös kytkemättä. Heikko tai täysin puuttuva metsästysvaisto tekee siitä luonnonystävälle erinomaisen seuralaisen. Se ei yleensä häiritse metsän eläimiä tai karkaa riistan jäljille.

Hollannissa sitä on käytetty lastinvahtina jokilaivoilla ja proomuilla. Sen geeneissä on säilynyt viehtymys veneilyyn. Se on ketterä liikkeissään ja säilyttää hyvin tasapainonsa. Se viihtyy hyvin myös autossa ja muissa liikennevälineissä.

Näyttelyssä keeshond esitetään luonnollisesti eli vapaasti seisten. Näyttelykuntoon se harjataan läpi pohjavillaa myöten. Turkkia ei leikata, tupeerata eikä lakata. Ainoastaan kintereet ja tassujen reunat tasoitetaan kevyesti saksilla.

TOKO-koiraksi kessu on erittäin sopiva. Se on nopea oppimaan, innokas suorittamaan ja halukas tottelemaan. Usein kessu on myös herkkusuu, jonka saa palkitsemalla menemään mihin vain. Rodusta löytyy runsaasti tokovaliota. 

Kessu on kiva koira myös agilityssä. Vauhtia sillä ei ole samalla tavalla kuin bordercolliella, mutta kessulla ei mene turhaa aikaa käännöksiin - se kääntyy vaikka heti esteen päällä! Lisäksi se on innokas oppimaan, sillä on miellyttämisen halua, voimaa ja intoa! Kessu ei yleensä sooloile radalla, vaan menee sinne minne ohjaaja sen käskyttää eli jos käskytät väärälle esteelle, niin omapahan on vikasi. 

Pehmoista, ystävällisen näköistä keeshondia käytetään myös sairaitten luona vierailevana lemmikkinä ja auttamassa ihmisiä pääsemään koirapelosta ja kessuja toimiikin runsas määrä kaverikoirina. Keeshond soveltuu myös pelastuskoiraharrastukseen. Metsästyskoirien jäljestämiskokeen avauduttua kaikille roduille ovat myös kessut lähteneet mukaan lajiin. Ensimmäiset kessut suorittivat BH-kokeen vuonna 2005. Kessujen luonteita on myös testattu jonkin verran.

(C) Eila Helen
(C) Eila Helen
(C) Sami Ritoniemi
(C) Sami Ritoniemi

Terveys

Keeshond on koira, jossa ehkä karvapeitettä lukuun ottamatta kaikki on kohtuullista. Sairauksille altistavia äärimmäisiä rakenteellisia ominaisuuksia ei ole. Keeshond ei kuulu tällä hetkellä Kennelliiton perinnöllisten vikojen vastustamisohjelmaan eli PEVISA:an. Yhdistys kuitenkin suosittelee, että jalostukseen käytettävien koirien lonkat, kyynärpäät ja silmät tutkitaan sekä ja koiralle joko tehdään PHPT-geenitesti (negatiivinen tulos) tai koira on perimältään PHPT negatiivinen. PHPT:stä voit lukea lisää täältä

Suomessa rodulla yleisimmin esiintyvät merkittävät sairaudet:

Immuunijärjestelmän häiriöihin liittyvät ongelmat

 • Kilpirauhashormonin puute

 • Atopia

 • Ruoka-aineyliherkkyys

 • Diabetes

 • Alopesia X

 • Lisämunuaisten liikatoiminta

Hermostolliset sairaudet

 • Epilepsia

Muut sairaudet

 • Primääri lisäkilpirauhasen liikatoiminta (PHPT)

Luuston sairaudet

 • Lonkkanivelen kehityshäiriö
 • Kyynärnivelen kehityshäiriö
(C) Johanna Laakkio
(C) Johanna Laakkio

Tähdeksi taivaalle

Rotumme keski-iän ja tavallisimpien kuolinsyiden kartoittamiseksi jalostustoimikunnan olisi hyvä saada tieto niistä sairauksista, joiden vuoksi koiria on jouduttu lopettamaan tai joihin ne ovat menehtyneet. Näiden tietojen kerääminen muodostaa rotumme terveyden ylläpitämisen eteen tehtävän työn pohjan.

Kun kessuystäväsi matka on päättynyt, olisitko niin ystävällinen ja kertoisit meille siitä oheisen painikkeen kautta. Tiedot voi toimittaa myös suoraan jalostustoimikunnan puheenjohtajalle.

Geenitutkimus

Helsingin Yliopisto on käynnistynyt koirien geenitutkimusprojektin professori Hannes Lohen johdolla. Lisätietoa hankkeesta kokonaisuudessaan löytyy heidän kotisivuiltansa. Rotujärjestömme on mukana yhteisessä ponnistuksessa. Hankkeen tavoitteena on tunnistaa eri perinnöllisiin sairauksiin liittyviä geenivirheitä koiraroduistamme. Parhaimmassa tapauksessa lopputuloksena on toimiva geenitesti. Projekteissa tarvitaan aina kymmeniä tai satoja näytteitä. Tutkimusryhmä ottaa vastaan mahdollisimman paljon näytteitä joka rodusta. Jokainen voi siis osallistua antamalla verinäytteen koiristaan. Lisänäytteet ovat edelleen enemmän kuin tervetulleita. Juuri tällä hetkellä kaikkein tarpeellisimpia olisivat näytteet koirista, joilla on jokin näistä sairauksista:

 • epilepsia
 • diabetes eli sokeritauti
 • erilaiset iho- ja turkkisairaudet
 • kilpirauhasen vajaatoiminta.
Riittävä näytemäärä näiden sairauksien potijoista mahdollistaa ripeän geenintunnistuksen ja sen myötä rodulle voidaan kehittää DNA-testi jalostuksen apuvälineeksi sairauksien vastustamisessa. Koetamme edelleen järjestää yhteisnäytteenottoja kessuille -tulevista näytteenotoista ilmoitellaan kotisivulla. Ilman muuta voit otattaa verinäytteen myös omatoimisesti -ohjeet löytyvät täältä.
(C) Essi Partanen
(C) Essi Partanen
(C) Essi Partanen
(C) Essi Partanen

Jos harkitset keeshondin ottamista...